Miksi CMADFI muuttuu?
Yhteisö- ja somemanagerit kokoontuvat Helsingissä Maria 01 -kampukselle 27.1.25
Yhteisömanagereille omistettua Community Manager Appreciation Day eli CMAD-teemapäivää on vietetty Suomessa vuodesta 2012 lähtien. Päivään liittyvä seminaari on järjestetty yhteisöllisesti, esimerkiksi sen teemat on valittu yhdessä. Neljästoista tapahtuma menee tässä kuitenkin pidemmälle kuin mikään aiempi CMADFI, sillä nyt seminaaristamme tulee epäseminaari. (Vuonna 2018 järjestimme epäkonferenssin Lappeenrannassa, mutta silloin se järjestettiin varsinaisen CMADFI-tapahtuman jälkeen tiistaina.)
Mikä ihmeen epäseminaari, saatat ihmetellä. Tutkitaan!
Tarkoitat varmaan etäseminaaria, Google arveli. Ei, en tarkoita. Olen saanut tarpeekseni webinaareista ja hybriditapahtumista, ja haluan koota ihmisiä kohtaamaan ja vaihtamaan ajatuksia livenä. Kun CMADFI-tapahtuma striimattiin ensimmäistä kertaa vuonna 2013, olimme edelläkävijöitä, mutta nykyään webinaareja järjestetään niin paljon, että niistä on vaikea innostua ja niiden joukosta on vaikea erottua.
ChatGPT tiesi asiasta paremmin:
Epäseminaari on epämuodollinen ja usein rento tapaaminen, jossa keskustellaan ja jaetaan ideoita ilman perinteistä seminaarin tiukkaa rakennetta. Se voi olla esimerkiksi vapaamuotoisempi keskustelu- tai työpaja, jossa ei ole ennakkoon asetettuja luentoja tai esityksiä, vaan osallistujat voivat vapaasti tuoda esiin ajatuksiaan ja keskustella aiheista yhdessä. Epäseminaari voi olla luonteeltaan enemmän keskustelua, verkostoitumista tai ideointia, ja se voi keskittyä esimerkiksi ajankohtaisiin aiheisiin tai yhteisiin haasteisiin.
Ehkäpä ChatGPT on lukenut Wikipediaa, joka kertoo epäkonferensseista näin:
Epäkonferenssi on vapaamuotoinen tapahtuma, joka eroaa tavanomaisista konferensseista pyrkimällä olemaan avoimempi, osallistumiseen pohjautuva kokoontumismuoto. Epäkonferenssit ovat usein pienempiä, vain löyhästi ennalta rajattuja, ja passiivisen seuraamisen sijaan mahdollisimman monien osallistujien toivotaan osallistuvan keskustelun etenemiseen rakentavasti. Jotta tähän päästäisiin, epäkonferenssiin saattaa usein liittyä jo ennalta tietoverkkojen varassa suoritettavaa ennakkokeskustelua tai tiedonjakoa.
Kyseinen Wikipedia-artikkeli on tynkä, eikä sitä ole juurikaan päivitetty vuoden 2008 jälkeen, joilloin se luotiin.
"Epäkonferensseja on Suomessa järjestetty viime vuosina erityisesti erilaisten web 2.0 -tapahtumien yhteydessä, joko perinteisten konferenssien ohessa tai aivan omina tapahtuminaan."
Niin, kuka enää puhuu web 2.0:sta? Itse en kyllä muista suomalaisista epäkonferensseista kuulleeni, ja olenkin osallistunut niihin vain osana kansainvälistä Wikimania-tapahtumaa, ja sielläkin ne ovat olleet vain yksittäisiä sessioita, eivät koko päivän tapahtumia.
Englanninkielinen Wikipedia-artikkeli Unconference on suomalaista artikkelia laajempi. Se kertoo mm. erilaisista tavoista järjestää epäseminaari.
An unconference can be conducted using a number of facilitation styles. Some of these are:
Jes, nyt päästiin asiaan!
CMADFI vol 14 hyödyntää siis erilaisia osallistamistapoja ja lopullisen ohjelman luomme vasta tapahtuman aikana. Jotain on jo päätettykin, joten tutustuthan ohjelmaan.
Suosittelemme tapahtumaa erityisesti ihmisille, jotka ovat kiinnostuneet yhteisöjen osallistamisesta, livenä tai digimaailmassa.